WE MAKE ADVERTISING WORK BETTER FOR PEOPLE 

ALS EEN VAN MEEST VOORAANSTAANDE MEDIABEDRIJVEN TER WERELD VOELEN WE ONS VERANTWOORDELIJK VOOR HET VORMGEVEN VAN EEN NIEUW MEDIA-TIJDPERK. 

Welke richting we ook op gaan; onze klanten staan altijd centraal. Dit doen we via onze bureaus Mindshare, Wavemaker en EssenceMediacom. Ieder uniek in hun service, cultuur en ideeën, waarbij elk bureau koploper is in hun expertise en kan vertrouwen op de collectieve toonaangevende oplossingen van GroupM op het gebied van creatie, innovatie, activatie, eigen technologie en cross channel mediaoplossingen.  

Mindshare

GOOD GROWTH

Mindshare gelooft dat lange termijn, duurzaam succes minstens zoveel prioriteit moet krijgen als de omzet van vandaag en morgen. We sturen op Good Growth; gewetensvolle groei met respect voor het totale ecosysteem. Mindshare adviseert over marketingtransformatie en – communicatie, doelgroep- en marktinzichten, mediastrategie en -planning, content, data en KPI-setting. Met de overtuiging dat marketing van waarde moet zijn voor zowel merken als mensen.

​​​​​Voor meer informatie zie; https://www.mindshareworld.com/netherlands

Wavemaker

POSITIVE PROVOCATION

Bij Wavemaker stimuleren we groei voor onze klanten door middel van onze ‘Positive Provocation’-aanpak. Groei gaat niet vanzelf, wij provoceren dit met onze mix van data, technologie en creativiteit. De integratie tussen deze drie is de sleutel om doelgroepen te bereiken, te raken en in beweging te krijgen. Door middel van ‘s werelds krachtigste consumentendata weten wij waar en hoe marketing beslissend kan zijn om merken te helpen groeien.

Voor meer informatie zie; https://wavemakerglobal.com/nl/

Essencemediacom

THE BREAKTHROUGH AGENCY

EssenceMediacom heeft als doel de waarde en relevantie van reclame radicaal te verbeteren ten gunste van merken en consumenten door middel van ‘marketing breakthroughs’. Dit betekent de oude modellen op het gebied van media, creativiteit, innovatie en analyse doorbreken en echt geïntegreerde mediaoplossingen leveren. EssenceMediacom helpt enkele van ‘s werelds grootste merken media te gebruiken om de interactie met consumenten opnieuw uit te vinden. We helpen hen inzicht te krijgen in nieuwe kanalen, nieuwe genres, nieuwe platformen en nieuwe ervaringen.

Voor meer informatie zie; https://www.essencemediacom.com/

GROUPM Nexus & StudioM

EXCELLENTE EXECUTIE

Bij GroupM geloven we dat het samenbrengen van expertises de kwaliteit en efficiëntie ten goede komt. Door kennis op het gebied van Media, Data, Productontwikkeling en Innovatie samen te voegen in GroupM Nexus, krijgen onze klanten toegang tot nog betere geïntegreerde expertise.  Hiermee is GroupM hét cross-channel performance mediabureau met één doel: groei stimuleren voor onze klanten en de merken die zij vertegenwoordigen.

Op creatief vlak doen we dat door middel van StudioM. Ons creatieve label, met meer dan 150 experts, richt zich op de integratie van strategie, concept ontwikkeling en alle vormen van contentproductie voor digitale campagnes, waarbij creatie naadloos aansluit op media.

Innovatie

Innovatie onderscheidt een leider van een volger. Bij GroupM hebben we een cultuur en werkwijze gecreëerd waarbij het voortdurend nastreven en implementeren van nieuwe ideeën, processen of producten om onze efficiëntie, creativiteit en aanpassingsvermogen te verbeteren, centraal staat. Uiteraard met maar een doel; succesvolle initiatieven ontwikkelen die waarde opleveren voor onze klanten. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor het Innovation Management Team. Zij helpen bij het vormgeven van de cultuur en de processen die nodig zijn om innovatie te laten slagen.

OUR Responsibility

In 2021 heeft GroupM een nieuw concept in het leven geroepen. Een concept dat onze missie verankert in alles wat we doen en als startpunt dient voor innovatie. Hierbij staan 5 pijlers centraal; brand safety, data ethics, DE&I, verantwoorde journalistiek en het CO2 neutraal maken van onze media supply chain. Het uiteindelijk doel is een richting bieden voor het prioriteren van investeringen van GroupM en haar klanten op een manier dat dit bijdraagt aan een veiliger en meer verantwoord medialandschap.

Werken bij Groupm en haar bureau’s

Het volgende mediatijdperk vormgeven lijkt misschien een gewaagde ambitie.

maar we zijn dan ook geen klein bedrijf. We zijn op zoek naar collega’s die net zo gepassioneerd zijn over media en reclame als wij. Dus heb je altijd al willen werken in een omgeving waar de integratie van media, data, technologie en creatie centraal staat, ben je klant- en servicegericht, wacht niet langer en kijk op werkenbijgroupm.com of wellicht jouw volgende carrierestap er tussen staat.

CASE STUDIES

UITDAGING

Als Nederlanders een dagje uitgaan, maken zij qua vervoer meestal een afweging tussen de trein en de auto. Het is vooral de aanname dat met de trein reizen duur is, die mensen tegenhoudt om voor het spoor te kiezen. Maar zij maken zich ook zorgen over files, het vinden van een parkeerplek of de hoge kosten daarvan als ze met de auto zouden gaan. De NS wil daarom het Groepsticket Daluren (vanaf 2 personen) onder de aandacht brengen en zo meer mensen vaker de trein laten overwegen.

OPLOSSING

Een crossmediale campagne waarbij de context van de boodschap centraal staat. Dus de plek en het moment van vertoning zijn cruciale onderdelen van deze strategie waarbij de focus op reismomenten ligt. Mensen krijgen tijdens hun reis een boodschap die dynamisch inspeelt op de aard van de locatie, het contactmoment en het actuele weer.

Bij tankstations speelt de campagne in op hoge benzineprijzen, langs snelwegen op files en in parkeergarages op parkeerkosten. Automatisch worden er verschillende versies geactualiseerd door een directe verbinding met de data van weeronline.nl. Met mooi weer zien mensen het strand en bij slecht weer een indoor speelhal. Ook krijgen automobilisten, wanneer ze stilstaan, een relevante boodschap via navigatie-app Waze en wordt de opzichzelfstaande TikTok-campagne #ikneemomamee ontwikkeld. Sinds deze campagne kiezen meer mensen voor de trein en mag de auto vaker thuis blijven.

UITDAGING 

Zorgverzekering Just heeft nog weinig naamsbekendheid en maakt onderdeel uit van CZ dat zich hiermee richt op een jongere doelgroep. De periode waarin mensen kunnen overstappen naar een nieuwe zorgverzekering is kort en concurrenten adverteren in diezelfde weken ook; er is dus veel reclamedruk. Het beschikbare budget is normaliter net genoeg om massamedia, zoals TV, in te zetten, maar niet in deze onder adverteerders populaire periode.

OPLOSSING

Mindshare adviseert een alternatieve aanpak met een focus op impact & aandacht om de doelgroep toch met Just bekend te maken: een crossmediale campagne waarbij de inzet van audio centraal staat. Een radiospot van 20 seconden wordt tijdens een reclameblok steeds opgevolgd door twee tag-ons van 10 seconden. Daarnaast ondersteunt diverse branded content de commercials verder in podcasts . Ook verschijnt er een pop-up store op Utrecht CS, rijden er bestickerde trams rond en wordt er zwaar ingezet op social media en online video met de lancering van Just Mental Health Hour op gaming-platform Twitch. Het resultaat: een effectieve aanpak die nieuwkomer Just tijdens deze uitdagende periode toch op de kaart zet.

UITDAGING

Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten bedrijven zich vandaag de dag extra aantrekkelijk profileren als potentiële werkgever. Uitzendorganisatie Tempo-Team wil door haar doelgroep graag vaker in overweging genomen worden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar in een competitieve markt, waarin talent schaars is en je primaire doelgroep (18 tot 34 jaar) reguliere advertising schuwt?

OPLOSSING

Tempo-Team weet wat er op de werkvloer speelt en dat juist in deze tijd één ding hét verschil maakt: werkplezier. Maar liefst 69% van de werknemers haalt dat uit complimenten. De campagne ‘Complimento’ die Wavemaker samen met Tempo-Team ontwikkelt, brengt dit inzicht tot leven en bestaat uit een mix van influencer marketing, contentcreatie en advertising.

Door samen te werken met in de doelgroep populaire creators en artiesten zoals Qucee, Nesim & rapper Poke, die op nationale complimentendag het speciaal ontwikkelde nummer Complimento uitbrengt, weet de campagne impact te creëren. Ook worden flexwerkers in het zonnetje gezet met een drive-by-campagne op TikTok. Het totale bereik van de campagne wordt verder opgeschaald met buitenreclame en advertenties op radio en in de bioscoop.

Met de campagne is de merkoverweging significant gestegen en dat is sinds de nieuwe merkpositionering in 2018 niet meer gelukt. Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Bekijk de casevideo hier.

UITDAGING

Hoewel Mentos een sterk merk is onder jongeren, wint de concurrentie terrein. Het is dus van belang om relevant bij deze doelgroep te blijven en vooral ook onderscheidend te zijn. De concurrentie vertaalt ‘verfrissend’ vaak clichématig als sneeuw, ijs en met sport. Hoe positioneer je een merk dat niet alleen voor fysieke maar ook voor mentale verfrissing staat en onderscheid je je van de concurrentie?

OPLOSSING

Wavemaker komt met een verfrissende strategie die een link met muziek maakt. Als je ‘mentaal fris’ bent, sta je open voor nieuwe, onverwachte ideeën. De expressieve kracht van muziek verbindt en kan ook onverwachte ervaringen creëren. Door het muziekdomein te claimen en de Grote Prijs van Nederland te ondersteunen, maakt Mentos zijn pay-off Yes to Fresh tastbaar. Na 2 jaar afwezigheid wordt de belangrijkste popprijs voor muzikaal talent opnieuw gelanceerd als Mentos Grote Prijs van Nederland.  Door ‘fresh’ talent de ruimte te geven en de popprijs weer op de kaart te zetten, krijgt Mentos veel positieve exposure.

Van de aanmelding tot de grote finale is het hele traject via diverse media te volgen: er is speciale content op Nu.nl en er wordt organisch bereik gecreëerd door publieksstemmen voor de Mentos Wildcard te werven. Ook zendt Qmusic cromo’s uit en zijn er in-program-items bij Stephans Pianobar. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag wordt er tijdens de show van dj Stephan Bouwman, zelf ook jurylid, met optredens om een wildcard gestreden. En tijdens de finalerondes in Tivoli is Mentos prominent aanwezig. De presentatie is in handen van BenR, een muzikaal influencer-duo, dat zelf ook content produceert en promoot via hun eigen sociale media.

Het resultaat is een allround, crossmediale campagne die uitmondt in een knallend partnership. Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Bekijk de casevideo hier.

UITDAGING

Gepersonaliseerde advertenties laten de kosten per acquisitie aantoonbaar afnemen. Idealiter ziet iedere potentiële klant een optimale advertentie met een product dat aansluit bij zijn behoefte. Maar hoe achterhaal je die behoefte en match je die met de juiste productvariant? Als een adverteerder een uitgebreide en snel wisselende productselectie voert, waarvan de prijzen en USP’s per product variëren, is het up-to-date houden van al die communicatie-uitingen erg kostbaar. Seat daagt EssenceMediacom uit om een gepersonaliseerde communicatie-aanpak inclusief een validatiefase te ontwikkelen, die niet alleen cookieloos, maar ook kostenefficiënt en volledig geautomatiseerd is.

OPLOSSING

Op basis van data ontwikkelt EssenceMediacom samen met de specialisten van GroupM een dynamische bannercampagne met een zelflerend algoritme. De flexibele banner wordt automatisch opgebouwd op basis van de voornaamste zaken die verschillende doelgroepen in overweging nemen bij aanschaf van een auto. Op basis van specifieke datasignalen worden de juiste variabelen zoals USP’s, prijs en sfeerbeeld tot één geheel gecombineerd dat past bij het gekozen consumentensegment.

Het algoritme is in staat om een stuk sneller vast te stellen welke varianten optimaal presteren binnen de doelgroep dan de traditionele methode waarbij iedere combinatie van model en banner willekeurig getest wordt. De campagneresultaten vloeien terug naar het algoritme en dat zichzelf daarmee continu verbetert. In lijn met een van de hypothesen blijkt bijvoorbeeld al snel dat ouderen  (55+) naar verhouding meer klikken op banners die gericht zijn op comfort.  En zo optimaliseert het algoritme en levert binnen dit segment meer volume uit naar dit type banner.